VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

BH INSTITUCIJA UPOZORILA NAROD: Ne kupajte se u rijekama, možete oboljeti od hepatitisa, konjunktivitisa i drugih bolesti…

Voda u vodotocima na području Kantona Sarajevo zagađena je i predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje stanovnika, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, koje je prošlog mjeseca izvršio ispitivanje kvaliteta rijeka.

Ispitivanja su se vršila na vodotocima: Željeznica (Ilidža), Bosna (Rimski most), Miljacka (Bentbaša).


Utvrđeno je da su vodotoci zagađeni zbog toga što ni najuži centar grada nema kompletno odvođenje otpadnih voda u kolektor, a također zagađenje potječe i od kanalizacije, od zagađenja nastalog istresanjem smeća uz vodotoke, te nepostojanje kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima.

- Analizom rezultata mikrobioloških pokazatelja uzetih uzoraka vode iz rijeka, konstatujemo svježe i starije fekalno zagađenje kod ispitivanih rijeka. Uglavnom se pokazuje veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao: Escherichia coli, Enterococcus spp, što nam, s obzirom na mikrobiološke pokazatelje, ukazuje da vodotoci nisu odgovarajućeg kvaliteta. Analizom rezultata fizičko-hemijskih pokazatelja uzetih uzoraka vode konstatujemo da je prisutna mutnoća kod ispitivanih rijeka – ističu iz Zavoda.

Upozoravaju da su ljudi koji se kupaju u ovim rijekama izloženi bolestima koje potiču od patogenih mikroorganizama koji tu dolaze iz otpadnih voda i kanalizacije.

- Najčešći uzročnici oboljenja jesu izolovane koliformne bakterije, ešerihija koli (Escherichia coli), i streptokokus fekalis (Streptococcus faecalis), mada uzrok mogu biti i druge patogene bakterije, virusi, paraziti... Najčešće bolesti su one koje se prenose fekalno – oralnim putem: gastroenteritisi, hepatitis zatim konjuktivitisi, te neke druge virusne i parazitarne bolesti. Organi koje zahvataju ove bolesti su: probavni trakt, urogenitalni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu biti: temperatura, povraćanje, proljev, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži. Treba naglasiti da su ove bolesti opasne, te da kod imunokompromitirajućih osoba mogu uzrokovati ozbiljne posljedice po organizam. Osim mikrobioloških uzročnika, i povećane koncentracije hemijskih tvari prisutnih u vodi, takođe imaju vrlo štetno djelovanje na organizam -  upozoravaju stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

faktor.ba