VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

BOSNI SE NE PIŠE DOBRO: Na današnjem sastanku u Poljskoj Trump pohvalio ideju Kolinde Grabar-Kitarović…

Američki predsjednik Donald Trump istaknuo je u četvrtak u Varšavi da Inicijativa tri mora može pomoći u izgradnji energetske infrastrukture u srednjoj i istočnoj Evropi, spomenuvši plutajući terminal LNG na Krku.

- Čestitam vašim državama što su već počele s ključnim projektima koji će otkloniti prepreke i omogućiti bolji pristup energetskim tržištima i bolju energetsku povezanost. Jedan od tih projekata je i plutajući LNG terminal na hrvatskom otoku Krku - rekao je Trump govoreći na otvaranju samita u Varšavi, na kojem su se okupili čelnici iz 12 zemalja srednje i istočne Evrope.


Trump se pritom okrenuo prema hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović pitajući je "je li ikada čula za taj projekt, zna li sve o tome". Predsjednica mu je odgovorila: "Da, a mogu to i izgovoriti", aludirajući na Trumpov izgovor riječi Krk.

Sastanak na vrhu Inicijative tri mora u Varšavi, na kojem je Trump počasni gost, posvećen je jačanju konkretne trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa tri mora zajednički je hrvatsko-poljski projekt pokrenut u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku s ciljem jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i djelovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Inicijativu snažno podržavaju Sjedinjene Države i Kina.

Na rubu samita, predsjednica Grabar-Kitarović imat će i bilateralni sastanak s američkim predsjednikom.

Trump je poručio kako je sudbina zapadne civilizacije u pitanju, u svom govoru u Varšavi tokom posjete Poljskoj uoči samita lidera G20 u Njemačkoj, javlja BBC.

Trump je Poljsku opisao kao državu spremnu da brani zapadne slobode, te ponovo upozorio na prijetnju "terorizma i ekstremizma".

- Poljski primjer nas podsjeća da obrana Zapada se ne temelji samo na sredstvima, već i na volji naroda da pobijedi. Fundamentalno pitanje našeg vremena jeste da li će Zapad preživjeti – rekao je američki predsjednik pred okupljenima u Varšavi.

Trump govori ispred spomenika posvećenog ustanku Poljaka 1944. godine. On se osvrnuo i na odnose sa Rusijom poručujući Moskvi da "prekine sa destabilizacijom Ukrajine i drugih područja". Govoreći o terorizmu, Trump je rekao da će "zaustaviti napade".

Istaknuo je da nova "nasilna ideologija prijeti svijetu".

- Borimo se protiv terorističkih napada koji dolaze jedan za drugim - rekao je Trump podsjećajući da je lidere 50 muslimanskih država pozvao da "protjeraju ovu opasnost koja prijeti čovječanstvu".

faktor.ba