VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

EMIR ZAIMOVIĆ ĆE MORATI NA SUD: Vozilom prešao u suprotnu traku, vozač passata poginuo na mjestu…

Kantonalni sud u Širokom Brijegu potvrdio je jučer optužnicu protiv 48-godišnjeg Emira Zaimovića iz Bijelog Polja, državljana Crne Gore, koja ga tereti da je 15. juna prouzrokovao saobraćajnu nesreću u mjestu Potkraj kod Širokog Brijega u kojoj je poginuo 49-godišnji M. I.

Zaimović je optužen za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i ugrožavanje javnog saobraćaja zbog omamljenosti.


- Zaimović se sumnjiči da je kao sudionik u saobraćaju na cestama pod utjecajem alkohola upravljao motornim vozilom, iako je zbog toga bio očito nesposoban za sigurnu vožnju i tako ugrozio javni saobraćaj na cesti dovodeći u opasnost život ljudi, pri čemu je prouzročena smrt jedne osobe - navodi se u optužnici.

On je se tereti da je oko 18.40 sati u mjestu Potkraj, na dijelu magistralnog puta M-6.1, upravljao automobilom renault, krećući se iz smjera Širokog Brijega u smjeru Posušja, iako je prije toga konzumirao alkohol. U optužnici stoji da je Zaimović bio svjestan da u alkoholiziranom stanju u kakvom se nalazio sa koncentracijom alkohola u krvi od 2,54 promila, zbog čega je bio očigledno nesposoban za sigurnu vožnju, može dovesti u opasnost život ljudi, na što je pristao.

Prema navodima optužnice, Zaimović je vozio brzinom od oko 69 kilometara na sat na dionici puta gdje je ograničenje brzine 70 kilometara na sat i krivudao vozilom po cesti. U trenutku kada se uredno svojom desnom saobraćajnom trakom brzinom od oko 63 kilometra na sat kretao automobil VW Passat, kojim je upravljao M. I., Zaimović je vozilom iznenada prešao u desnu saobraćajnu traku i renaultom udario u passat. Usljed udara, vozač passata M. I. je od zadobijenih višestrukih povreda preminuo na mjestu.

Avaz