VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

NA DŽENAZU U POTOČARE DOLAZE TRI VISOKA SRPSKA POLITIČARA: Pogledajte ko će govoriti na komemoraciji…

Kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru Potočari, 11. jula bit će obilježena 22. godišnjica od genocida na Bošnjacima Podrinja, koji su svoj spas pokušali naći u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Ove godine stranim zvaničnicima nisu poslane pozivnice za prisustvovanje komemoraciji i dženazi u Potočarima, samo obavještenje, ali je za očekivati da će se 11. jula u Potočarima naći veliki broj visokih zvaničnika i stranih diplomata.


- Potvrđen nam je dolazak Carmela Agiusa, predsjednika Haškog suda, koji će i govoriti na komemoraciji. Mogu potvrditi i da će na komemoraciji, koja će biti održana u krugu bivše Fabrike akumulatora, govoriti i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kao i šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore i moja malenkost - rekao je za Faktor Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjce genocida u Srebrenici.

On dodaje da su od srbijanskih političara svoj dolazak najavili Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, zastupnici u Skupštini Srbije te Saša Janković, kandidat za predsjednika Srbije ne nedavno održanim izborima.

Kada je u pitanju učešće Općine Srebrenica u organizaciji komemoracije i dženaze, Duraković kaže da je sadašnji načelnik uradio najviše na destabilizaciji situacije.

- Općina je za organizaciju izdvojila 10.000 maraka. Pored toga planirali su u Srebrenicu dovesti negatorku genocida Ljiljanu Bulatović, što je unijelo veliki nemir među nas povratnike - navodi Duraković.

On je posebno osudio miting podrške Ratku Mladiću koji je u Banjoj Luci zakazan za 11. juli.

- Negiranje genocida i takva okupljanja imaju za cilj da se skrene pažnja sa naših žrtava te da se što manje govori o srebreničkog genocidu. Mi kao Bošnjaci imamo teret da očuvamo dignitet naših žrtava i da se ponašamo dostojanstveno. Poručujem svima onima koji dolaze u Potočare 11. jula, da imaju na umu da idu na dženazu, a svakom normalnom je jasno šta to podrazumijeva. Ukoliko bude onih sa lošim namjerama za to će se pobrinuti policija - naglasio je Duraković.

Više od osam hiljada Bošnjaka ubijeno je tokom genocida koji je počeo 11. jula, ulaskom u Srebrenicu vojske predvođene zločincem Ratkom Mladićem. Do sada je u Potočarima ukopano više od šest i po hiljada žrtava, a ove godine će svoj smiraj naći njih još 71.

Najmlađa žrtva koja će biti ukupana 11. jula u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići. Jedina žena koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Đemila (Mahmuta) Mahmutović, koja je ubijena u 33-godini života.

faktor.ba