VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

PORED SREBRENICE JOŠ JEDAN BH GRAD DANAS TUGUJE: Pogledajte gdje su još vojnici RS masovno pobili Bošnjake…

Danas se navršava 25 godina od stravičnog zločina koji su u Biljanima kod Ključa počinili pripadnici srpskih vojnih i policijskih snaga.

Desetog jula 1992. u ovo selo ulaze pripadnici 17. lake pješadijske brigade sa rezervnim i aktivnim policajcima. Nedugo nakon toga naredili su da stanovnici napuste kuće te su odvojili žene i djecu od muškaraca.


Likvidacije su počele već tada, a ukupan broj žrtava se popeo na 258 muškaraca, žena i djece. Oni koji su uspjeli izbjeći odvođenje, većinom su i preživjeli zločin.

Tijela ubijenih su 1996. pronađena u grobnici Lanište, a tijela 24 ubijena su pronađena i u masovnim grobnicama Crvena zemlja 1 i 2, dok su ostali pokopani u pojedinačnim grobnicama u dvorištima i oko kuća.

Među stotinama žrtava, 85-godišnji Bećo Ćehić je bio najstariji, a najmlađa 4-mjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami stežući flašicu za mlijeko, u zagrljaju ubijene majke.

Sud BiH je za zločine u Biljanima osudio Marku Samardžiju, komandira Treće čete saničkog bataljona srpske vojske koji je naredio i učestvovao u masakru.

faktor.ba