VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

VELIKA TRAGEDIJA U PORODILIŠTU: Umrle mama i beba, sumnja se na grešku doktora…

Porodilja Ivana K. (32) i njena beba Vera, stara tri dana, iz Niša umrle su prije nekoliko dana. Majka je preminula u Kliničkom centru Srbije, a beba u Institutu za neonatologiju.

Tragično preminule majka i beba, sahranjene su na niškom Novom groblju 5. jula, a na Fejsbuku je oformljena i grupa Pravda za Ivanu i Veru na kojoj su, pored ostalog, objavljene i sumnje da je ovaj događaj posljedica neadekvatnog liječenja.


Kako navodi izvor “Alo!”, koji je želio da ostane anoniman, Ivani je to bila prva trudnoća, koju je vodila u Domu zdravlja “Niš”.

- U sedmom mesecu trudnoće 21. juna primljena je u Klinički centar u Nišu. Imala je bolove u trbuhu, visok pritisak i povraćala je. Odmah joj je urađena kompletna dijagnostika, analize i ultrazvučni pregledi i data joj je terpija. Pregledali su je kardiolog, gastroenetrolog... Posle opsežnih analiza, postavljena je sumnja na takozvani “bud chiarry” sindrom, jako teško stanje koje karakteriše tromboza ili začepljenje vena u jetri. Kada se javi u trudnoći, izaziva teške komplikacije, a plod pati. Tokom dijagnostike utvrđen je i takozvani slabiji rast bebe, odnosno bila je na donjoj granici za tu nedelju trudnoće - navodi izvor.

Prema njegovim riječima, poslije konsultacija s kolegama iz Beograda, 25. juna Ivana je transportovana u GAK Višegradska.

- Tamo je primljena ikao hitan slučaj, u izuzetno teškom stanju, životno ugrožena. Konstatovan je poremećaj u radu jetre i bubrega. Postavljena su sumnje na takozvane “hellp” i “bud chiarry” sindrom, sa zastojem u rastu ploda. Nije dobro reagovala na datu terapiju i njeno stanje se i dalje pogoršavalo. Lekari su odlučili da se uradi hitan carski rez. Rođena je devojčica, težine oko 800 grama. Bila je u teškom stanju i odmah transportovana u Institut za neonatologiju - objašnjava sagovornik.

On dodaje da je kod majke poslije carskog reza došlo do daljeg pogoršanja funkcije jetre i bubrega.

- Ivanu su pokušavali da spasu lekari svih neophodnih specijalnosti - od hematologa do anesteziologa iz Kliničkog centra Srbije, ali njeno stanje se komplikovalo. Kod nje je potom ustanovljen poremećaj u zgrušavanju krvi. Takođe, Ivani su urađene i dve operacije, ali i pored toga nisu uspeli da je spasu - zaključuje izvor.

U Ministarstvu zdravlja navode da su upoznati sa slučajem i da već zdravstvena inspekcija ispituje sve činjenice u Kliničkom centru Srbije: "Direktor kliničkog centra u Nišu već je preduzeo sve da se sprovede takozvani unutrašnji stručni nadzor u vezi sa liječenjem preminule pacijentkinje", naveli su.

Dr. Aleksandar Stefanović, direktor GAK Višegradska, nije juče želio da komentariše bilo šta u vezi sa ovim slučajem, dok zdravstvena inspekcija ne završi svoj dio posla.

U FAMILIJI ZANIJEMILI. U familiji preminule Nišlijke juče nisu imali snage za razgovor s medijima. Majka preminule žene rekla je preko interfona da nema snage za razgovor, dok otac Sibin, koga smo čuli telefonom, takođe, nije bio za razgovor na ovu temu.

- Ne mogu ništa da kažem, mi smo još u konfuziji, vi istražujte šta znate - izjavio je on kratko.

Poznanici i prijatelji u šoku su zbog smrti mlade žene i njene bebe, pogotovo što, koliko je poznato, nije nikada bolovala niti imala ozbiljnije i hronične zdravstvene tegobe, piše Alo.rs

doznajemo.com