VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

VIŠE OD TRI GODINE NAKON ŠTO JE NESTAO MALEZIJSKI AVION: Nevjerovatno otkriće…

Potraga za nestalim avionom MH370 aviokompanije Malaysia Airlines dovela je do otkrića novog podvodnog svijeta u kojem se nalaze vulkani, doline i visoki grebeni.

Iako još uvijek nema traga od malezijskog aviona koji je nestao 08.03.2014. godine u najskupljoj potrazi do sada otkriveno je mnogo toga u Indijskom okeanu za šta ranije nismo znali, javlja B92. Naučnici se nadaju da bi nove mape mogle dati bolji uvid u ono što se nalazi u okeanu.


"Procjenjuje se da je samo deset do 15 posto površine svjetskih okeana ispitano tehnologijom koju koristimo da pronađemo avion. Ovo čini Indijski okean jednim od najtemeljnije mapiranih dubokih okeana", naveo je u Stuart Minchin iz australijskog Geonaučnog instituta."

Minčin dodaje da bi mape osim u potrazi za MH370 trebale biti korisne i za buduća naučna istraživanja.

Inače, Australija, Malezija i Kina su prekinule potragu skoro tri godine nakon što je Boing 777 nestao s 239 putnika. Potraga koja se bazirala na satelitskoj analizi pokrivala je 120.000 kvadratnih kilometara. Iako su otkrivene dvije olupine, ništa od toga nije imalo veze sa MH370. Ipak, pretraga je otkrila jedan potpuno novi podvodni svijet u kojem se nalazi i planina viša od Mont Everesta.
Iako je misija za potragom aviona otkazana, u slučaju novih dokaza ona bi trebala odmah biti ponovo pokrenuta.

“Nadamo se da ćemo uskoro imati neke nove informacije koje će nam pomoći da otkrijemo gde je letjelica“, izjavio je Darren Chester iz australijske vlade.

Do sada su pronađena tri dijela aviona koje je Indijski okean izbacio na obalu, uključujući dio od dva metra na obali ostrva La Reunion.

doznajemo.com