VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

UMRLA U ROKU OD 2 DANA: Nakon što je osjetila jaku glavobolju, mlada mama preminula…

41-godišnja žena po imenu Lee Broadway iz Sjeverne Caroline (SAD) bila je ponosna majka četvero djece. Ona je rođenja u Njemačkoj, gdje je njen otac bio stacioniran kao pripadnik američkih zračnih snaga. Kada se familija vratila u Sjedinjene Američke Države, Lee je pohađala srednju školu `West Charlotte`, gdje je upoznala Erica, svog budućeg supruga.


Nekoliko godina kasnije par se vjenčao i dobili su djeci, prije mračnog preokreta situacije. 1. aprila 2017. godine, Lee se počela žaliti na glavobolju.

Ona je od glavobolja i migrena patila praktično cijeli svoj život, ali ovoga puta je bilo posebno intenzivno. Suprug ju je odveo u bolnicu, dok je ona trpjela strašne bolove. Očito je stvar bila ozbiljna, ali niko nije pretpostavljao koliko ozbiljna...

PRIJEM U BOLNICU. U bolnici, doktori su ženi dijagnosticirali moždanu aneurizmu. Uprkos jakim bolovima, doktori nisu smatrali da je stanje takvo da bi ugrozilo život 41-godišnjakinje, i vjerovali su da operativni zahvat može riješiti problem. Ericu je laknulo kad je to čuo, nakon nekoliko sati napetog iščekivanja da dobije informaciju šta je s njegovom suprugom.

Ali, olakšanje se uskoro preokrenulo u skrhanost, kada su mu u bolnici rekli da je došlo do neočekivanih komplikacija i da više ne mogu ništa učiniti za Lee.

IZNENADNA SMRT. 3. aprila 2017. godine, dva dana nakon što je primljena u bolnicu, žena je preminula.

Eric i četvrto djece - Adair (22), Averi (16), Alex (10), i Adrien (8), ostali su u šoku. Smrt majke i supruge duboko je potresla cijelu najbližu familiju, rodbinu i prijatelje. Ostala je duboka tuga i praznina u njihovim životima.

Donekle je bila utjeha što su organi Lee donirani, čime su spašeni mnogi drugi životi.

ANEURIZMA MOZGA – UZROCI, SIMPTOMI, DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Aneurizma mozga je oteklina ili «balončić» na krvnoj žili u mozgu, koja često izgleda kao bobica koja visi na stabljici.

Aneurizma mozga može procuriti ili puknuti, uzrokujući krvarenje u mozgu (hemoragijski moždani udar). Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta hemoragijskog moždanog udara se naziva subarahnoidno krvarenje. Ruptura aneurizme mozga brzo postaje opasna po život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Međutim, većina aneurizmi mozga nikada ne pukne, ne stvara zdravstvene probleme i ne uzrokuje simptome. Takve aneurizme obično se dijagnosticiraju prilikom ispitivanja za neke druge bolesti. Liječenje nepuknute aneurizme mozga može biti prikladno u nekim slučajevima i možda spriječiti puknuće u budućnosti.

Simptomi aneurizme mozga

Puknuta aneurizma

Iznenadna, jaka glavobolja je ključni simptom puknute aneurizme. Ova glavobolja često je opisana kao «najgora glavobolja» koju ste ikada doživjeli.

Uobičajeni znakovi i simptomi puknute aneurizme su:
Iznenadna, izuzetno jaka glavobolja
Mučnina i povraćanje
Ukočeni vrat
Zamagljen ili dupli vid
Osjetljivost na svjetlo
Opušteni kapci
Gubitak svijesti
Zbunjenost

«Cureća» aneurizma

U nekim slučajevima, aneurizme mogu curiti, ispuštajući malu količina krvi. Ovakvo curenje vjerojatno će izazvati samo iznenadna, izuzetno jaka glavobolja. Teže puknuće se gotovo uvijek javlja nakon curenja aneurizme.

Nepuknuta aneurizma

Nepuknuta aneurizma mozga ne mora proizvesti nikakve simptome, posebno ako je mala.

Međutim, velika nepuknuta aneurizma može pritisnuti moždano tkivo i živce, što može uzrokovati:
Bolove iznad i iza oka
Proširene zjenice
Promjenu kod vida ili dvostruki vid
Ukočenost, slabost ili paralizu jedne strane lica
Opuštene kapke
Kada posjetiti doktora?

Puknuta aneurizma traži hitnu medicinsku pomoć. Otprilike 30 posto slučajeva puknutih aneurizmi mozga imaju fatalne posljedice. Odmah potražite medicinsku pomoć ako se razvije iznenadna, izuzetno jaka glavobolja.

Ako ste s nekim ko se žali na iznenadnu, jaku glavobolju, ako izgubi svijest ili ima napad, odmah pozovite hitnu pomoć.

Uzroci aneurizme mozga

Aneurizme mozga se razvijaju kao rezultat stanjivanja i degeneracije stijenke arterija. Aneurizme se često oblikuju kod grananja u arterijama, zato što su ti dijelovi žila slabiji. Iako se aneurizme mogu pojaviti bilo gdje u mozgu, najčešće se pojavljuju na arterijama na početku mozga.

Faktori rizika kod aneurizme mozga

Veći broj faktora može dovesti do slabosti arterijskih stijenki i povećati rizik od aneurizme mozga. Aneurizme su češće kod odraslih nego kod djece i češće su kod žena nego kod muškaraca. Neki od faktora razvijaju se tokom vremena, dok su drugi prisutni već pri rođenju.

Faktori rizika koji se razvijaju tokom vremena su:
Starija dob
Pušenje
Hipertenzija
Otvrdnuće arterije (arterioskleroza)
Upotreba droga, posebno kokaina
Povrede glave
Konzumiranje alkohola
Određene infekcije krvi
Niži nivoi estrogena nakon menopauze

Faktori rizika prisutni pri rođenju su:
Nasljedni poremećaji vezivnog tkiva, kao što je Ehlers-Danlosov sindrom Policistična bolest bubrega, tj. nasljedni poremećaj koji rezultira vrećicama koje su ispunjene tekućinom u bubrezima i obično povećavaju krvni pritisak
Nenormalno uska aorta, tj. velika krvna žila koja tjera krv bogatu kisikom iz srca prema tijelu
Cerebralna arteriovenska malformacija, tj. abnormalna povezanost između arterija i vena u mozgu koja prekida normalan protok krvi između njih
Familijarna anamneza aneurizme mozga, posebno u prvom koljenu, kao što je roditelj ili brat ili sestra

dozazdravlja.com