VIJESTI        SPORT        MAGAZIN        TEME        MARKETING/KONTAKT

METEROLOZI IZDALI UPOZORENJE: U Srbiji za vikend ''SUPEROLUJA'' u Hrvatskoj i Bosni nevrijeme…

Hladan vazduh došao je iz centralne Evrope i burno reagovao na tropske temperature koje su u prethodnim danima bile u Srbiji. U snažnoj oluji u četvrtak u Novom Sadu samohrana majka Anđelka Savić Škrbić (43) poginula je za volanom automobila kada je na njega pala topola. Samo 80-ak kilometara južnije, u Beogradu, nije se osjetio ni dašak vjetra.


Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava da Srbiju očekuju velike oluje i jako nevrijeme, te da je ovo uobičajeno variranje vremenskih prilika za ovo doba godine. Todorović naglašava da ne treba dizati paniku, već sprovesti preventivu, odnosno informisati se na vrijeme, skloniti se sa oluje i ne stajati ispod drveta!

- Vojvodina je prekjuče bila na samoj granici toplog vazduha na jugu i hladnog na sjeveru Srbije. Kada je hladan vazduh došao ispod vrele podloge nastala je burna reakcija. Ovakve pojave su izuzetno snažne, ne kao u Americi, ali za naše uslove su veoma jake - kaže za "Blic" meteorog Đorđe Đurić.

Nevrijeme prijeti jugu

Ciklon nad Evropom i narednih dana će djelovati, a temperature bit će i do 10, pa i 20 stepeni niže. Nevrijeme je prošlo kroz Vojvodinu, ali slijedi planinski pojas u kojem jeste hladnije, ali je reakcija vazdušnih masa specifična.

- Najveća opasnost je u centralnoj i južnoj Srbiji. Uslovi za nevrijeme stvorit će se pogotovu tokom ovog vikenda. U planinskim predjelima stvara se drugi efekat: vazduh se sam od sebe uzdiže i dolazi do kondenzacije i u ljetnjem dijelu godine do grmljavinskih oluja - objašnjava Đurić.

VAL VRUĆINE i OLUJNO NEVRIJEME od 01 do 04 JULA I U HRVATSKOJ I BOSNI I HERCEGOVINI

( Obilni pljuskovi, grad, jak i olujni vjetar, intezivna grmljavina, lokalna pojava bujičnih poplava ).

Proteklih dana bili smo svjedoci dva tipa vremena u regiji. S jedne strane nepogode su harale regijom, a s druge strane vrućina i sparina.

Danas i sutra treba upozoriti na vrlo vruće i sparno vrijeme na istoku Balkana gdje bi se temperature mogle približiti moguće i prijeći 40C. Osobito se to odnosi na Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, zatim Rumunsku i Bugarsku.

Danas i sljedećih dana dolaskom svježijeg zraka nad vlažnu i zagrijanu podlogu postojati će idealni uvjeti za nastanak lokalnih snažnih grmljavinskih oluja.

Pri tome svakako treba upozoriti!!
Da će danas potkraj dana, u noći na subotu i u subotu na kopnu Hrvatske, sjevernom Jadranu, Bosni i Srbiji, uz kišu, pljuskove i grmljavine biti lokalnog izraženog olujnog nevremena.

Pri tome su mogući obilni pljuskovi, grad ( tuča ), intezivna grmljavina, prolazno vrlo jak vjetar i lokalna pojava bujičnih poplava.

U nedjelju i ponedjeljak upozorenje na LOKALNO OLUJNO NEVRIJEME ( obilni pljuskovi, grad, jak vjetar intezivna grmljavina i lokalne bujične poplave ) odnosi se na sljedeća područja:

- Bosna, kopno Hrvatske, Srbija, Kosovo, sjever i središnji dio Crne Gore i Makedonija.

Lokalnih kratkotrajnih pljuskova i nepogoda moglo bi biti i u područjima srednje i južne Dalmacije, obalnih područja Crne Gore i u Hercegovini.
Nepogode će ovdje biti rjeđa pojava. Ne smije se reći nemoguće da se dogode.

Budući da se radi o lokalnim procesima, neće svako područje regije biti jednako pogođeno.

Međutim ovo jest za upozorenja, zaista će biti ponegdje dosta burnih procesa, samo se nadam bez ozbiljnijih posljedica. - stoji saopštenje na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

doznajemo.com